Кюрдските опълченци предадоха на представителите на руските власти в Сирия тялото на старши лейтенант Александър Прохоренко, загинал близо до Палмира. Тялото на военния вече е в Русия, съобщи за РИА Новости официалният представител на кюрдските «Отряди на народната отбрана» Ридур Халил.

 

«Отрядите на отбраната на кюрдския народ по молба на правителството на Русия успяха да получат тялото на руския военен, убит около Тадмор. Това бе постигнато след преговори, състояли се между нас и Ислямска държава. Спецоперацията бе проведена с хуманитарни цели», — поясни Халил, отказвайки да спомене други подробности.

 

Старши лейтенант Александър Прохоренко загина в Сирия по време на авиоударите над терористите близо до Палмира. Офицерът предизвика огъня върху себе си, след като бе разкрит и обкръжен от терористите.

 

За гибелта на руския военен Министерството на отбраната на Русия съобщи на 24 март. С Указ на президента на Русия Владимир Путин за мъжество и героизъм, проявени при изпълнение на воинския си дълг, на Прохоренко бе присъдено званието Герой на Русия.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;