Коста-Рика изразява тревогата си във връзка с информацията за покупката от Никарагуа на партида руски танкове, но не в смисъл заплаха за националната си сигурност, а във връзка с милитаризирането на Централна Америка, заяви министърът на външните работи на страната Мануел Гансалес.

 

По-рано официалният представител на Центъра за анализ на световната търговия с оръжие съобщи, че Русия в рамките на военно-техническото сътрудничество с Никарагуа започва доставката на 50 модернизирани танка Т-72 Б1, при това първата партида вече е готова за изпращане.

 

«Предмет за безпокойство не е някаква заплаха за Коста-Рика, а тревога за страните от централноамериканския регион, че една страна ще започне надпревара във въоръжаването, както това се случва и за което ние предупреждаваме Никарагуа от 2012 година», — цитира думите на Гонсалес порталът La Prensa.

 

Според него, всичко това може да доведе до ситуация, при която и другите страни от Централна Америка да почувстват мотивация за закупуването на ново въоръжение.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ;