Депутатите от Националното събрание на Франция с болшинство гласове приеха резолюция, призоваваща правителството да заеме позиция против продължаването на антируските санкции, съобщи РИА Новости.

 

От 98 депутати от долната палата на парламента, участващи в гласуването, «за» са гласували 55 човека при необходимост от 50. Документът е подкрепен от депутатите от най-голямата опозиционна партия «Републиканците».

 

«Това е историческо гласуване. За първи път страната се изказа за свалянето на санкциите», — заяви авторът на инициативата, съпредседателят на асоциацията «Френско-руски диалог», член на комитета по международни въпроси Тиери Мариани.

 

Резолюцията има препоръчителен характер и не задължава властта за конкретни действия.

 

Авторите й молят Париж да признае «пълната неефективност» на санкциите, които заплашват при това и интересите на Франция.

 

В резолюцията се призовава още страната да се откаже от продължаване на персоналните санкции срещу руските парламентаристи, защото тази мярка само усложнява развитието на двустранните отношения и разрушава диалога. Депутатите настояват да се продължат преговорите с Москва за отмяна на ембаргото върху селскостопанската продукция.

 

Въпросът за продължаване на антируските санкции ще се обсъжда на срещата на ЕС през юни. Източник от Гърция вече сподели, че редица страни от ЕС имат намерение да се противопоставят на продължаване санкциите срещу Русия.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ;