Опитите на президента на Турция да пресече критиката по свой адрес както вътре в страната, така и зад пределите й не постигнаха желания резултат, който Реджеп Ердоган очакваше да получи, пише Al-Monitor.

Ердоган с всички сили се опитваше да ограничи свободата на словото в Турция от момента на идването си на власт, но и до днес не е успял да разбере, че неговата борба е обречена.
Анкара притиска с всички сили критиците си, в последно време цензурата в Турция не просто се е активизирала, но и се е прехвърлила в страните от ЕС, отбелязва изданието.
Един от най-ярките примери е случилото се с немския сатирик Ян Бьомеран, който прочете в ефира на ZDF «оскърбително» стихотворение по адрес на Ердоган.
Откривайки подходящия член в немското законодателство, правителството на Турция изпрати в Берлин официална нота с искане да се започне наказателно преследване на телевизионния водещ във връзка с нарушаването на  член 103 от Наказателния кодекс на Германия.
«Оскърбление на органите и представителите на чужди държави», напомнят авторите на статията.
Експертите са убедени, че делото към Бьомеран силно ще удари по репутацията на президента на Турция. Съдейки по последните тенденции, това вече се случва, пише изданието.
Миналата седмица Джон Мюрей, един от авторите на британското списание  The Spectator, обяви конкурс за «Най-оскърбителното стихотворение към президента Ердоган».
Както отбелязва журналистът, редакцията се е препълнила със стотици творби, при това много от тях са били написани на арабски език.
«Действията на Еродоган провокираха вълна от негативи, сега хората и медиите по цяла Европа са се подредили на опашка, за да оскърбят президента на Турция в името на свободата на словото», — пише изданието.
Преследването на пресата от страна на Ердоган ще има «обратен ефект», защото европейските държави ще побързат да отменят спорния закон, от който се възползва Анкара.
По такъв начин, Ердоган против собствената си воля ще способства за повишаване нивото на свободата на словото в Европа, заключава авторът на статията.
Петя Паликрушева
 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;