Еврокомисията е убедена, че сирийските бежанците, които са в Турция, не искат да влизат в ЕС, а да се върнат у дома си, заяви първият вице-председател на ЕК Франц Тимерманс.

 

На 18 март лидерите на държавите и правителствата на страните-членки на ЕС съгласуваха с Турция общ план за борба с бежанската криза, договореностите започнаха да се изпълняват от 20 март. Те предполагат връщане в Турция на всички нелегални мигранти, които са пристигнали в Гърция от турска територия, както и прием в ЕС на легалните мигранти-сирийци от Турция на принципа «един за един».

 

«Сирийците, с които общувахме в Турция, имат една мечта — не да влизат в ЕС, а да се върнат у дома си. Затова нашите усилия в подкрепа действията на международната общност за търсене път за установяване на мира в Сирия трябва да се удвоят, за да могат тези хора да започнат да възстановяват страната си», — каза Тимерманс по време на речта си пред депутати от Европарламента.

 

Той съобщи също, че до момента страните-членки са изпратили в Гърция 1000 специалисти за реализиране плана ЕС-Турция..

 

«ЕС предостави безплатни ресурси в подкрепа на Гърция в областта на логистиката, както и експертен опит на място. Вече около 1000 човека в тази сфера са изпратени в Гърция», — каза вице-председателят на ЕК

 

Според него, сътрудничеството в борбата с мигрантската криза между страните-членки на ЕС е безпрецедентно.

 

«Сътрудничеството между Гърция и Турция също е безпрецедентно и може да бъде основание за сътрудничество в други области», — заяви Тимерманс.

 

Той съобщи също, че ЕК активно обсъжда с Турция реализирането на проекти за помощ на бежанци, за което ЕС отдели на Анкара първоначално 3 милиарда евро.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;