Независимо от разрушените знакови обекти на територията на древна Палмира в Сирия, градът е запазил своята цялост и автентичност, се казва в комюникето на ЮНЕСКО, чиято експертна мисия се върна от посещението си в Сирия.

 

«Независимо от унищожаването на много знакови обекти, историко-архитектурният комплекс Палмира е запазил голяма част от своята цялост и автентичност. ЮНЕСКО ще работи с всички партньори за разработването на извънредните мерки за съхранение на резервата», — е написано в комюникето.

 

Визитата на групата експерти, в това число ръководителят на Центъра за световно наследство Мехтилд Раслер, се състоя между 24 и 26 април.

 

Експертите посетиха комплекса Палмира и оцениха оцелелите паметници. До някои от тях те нямаха достъп, например до храма Бела, защото той е затворен от съображения за сигурност — операцията по разминирането все още не е завършена.

 

Очаква се подробен отчет за състоянието на комплекса. Той ще бъде представен през юли по време на заседанието на Комитета за световно наследство в Истанбул.

 

Сирийските експерти считат, че разрушената част от древния град може да се възстанови не по-малко от 70-80 %. Работата на специалистите ще отнеме от 3 до 5 години.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;