Сирийската армия се подготвя за настъпателна операция в Алепо и прехвърля подразделения с най-нови бронетранспортьори БТР-82А руско производство, съобщи иранската информационна агенция «Фарс», позовавайки се на сирийски военни източници.

 

Отбелязва се, че подразделенията са прехвърлени от Латакия.

 

По-рано медиите съобщиха за появата на БТР-82А в сирийската армия.

 

Освен това, в сряда американските медии, позовавайки се на данни от разузнаването на САЩ съобщиха, че артилерийските части, които уж са управлявани от руски военни, са предислоцирани в северна Сирия.

 

Американското разузнаване обяснява предвижването с това, че артилерийските установки имат за цел подкрепата на правителствените сили, сражаващи се с бойците от «Джебхат ан-Нусра», която терористична организация не е засегната от примирието.

 

Още през септември медиите съобщиха, че Русия е предоставила на Сирия няколко партиди стрелково оръжие, гранатомети, бронетранспортьори БТР-82А, военин камиони «Урал» и друго въоръжение.

 

БТР-82А се отличава от предшествениците си с повишена защитеност и огнева мощ, а също със система за кондициониране от въздуха.

 

Машината е въоръжена с 30-мм автоматично оръдие 2А72 и картечница ПКТ калибър 7.62 мм.

 

Максималната скорост на бронетранспортьора по шосе достига 80 километра в час.

 

С разработката и производството на БТР-82 А се занимава «Военно-промишлената компания», която произвежда бронетранспортьорите от ново поколение «Бумеранг».

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;