САЩ са готови да осъдят заплахите по адрес на участниците в траурните мероприятия в Одеса по повод годишнината от масовата гибел на 2 май 2014 година, заяви пред журналисти представителят на държавния департамент Марк Тонър.

 

По-рано пресслужбата на Националната полиция в Одеска област съобщи, че през нощта във вторник неизвестни са пребили протестиращи, които от 13 април провеждат безсрочен протест срещу градоначалника около сградата на общината в Одеса. Националната полиция заяви още, че през нощта във вторник една от банките в Одеса е била обстреляна с гранатомет.

 

«Ние, разбира се, подкрепяме всякакви мероприятия в памет на това събитие, но, както и в случая с каквито и да са паметни мероприятия, те трябва да се провеждат ненасилствено. Ние, разбира се, бихме осъдили всякакви заплахи преди началото на паметните мероприятия и бихме призовали всички страни към сдържаност», — добави Тонър.

 

На 2 май 2014 година започна сбиване между представители на активисти от «антимайдана», протестиращи срещу смяната на властта в Украйна, и футболни «ултраси» от Харков и Одеса, а също радикали от «eвромайдана» — от друга страна.

 

Всичко завърши с разрушаването на палатковия лагер и запалването на Дома на профсъюзите, в който се скриха представителите на «антимайдана».

 

Жертви на  конфликта станаха поне 48 човека, над 250 пострадаха.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;