Събитията от вторник през нощта в Одеса имат всички признаци на разпад на Украйна като държава, заяви лидерът на Одеска област Михаил Саакашвили.

 

«Пребиването на протестиращите и стрелбата по банката са признаци на контрареволюция, за която аз предупреждавах много силно преди няколко дена в своето обръщение към президента. Имаме всички признаци на разпад на държавата», — заяви Саакашвили във видеообръщение в YouTube.

 

Той призова правоохранителите внимателно да разследват инцидентите.

 

Според него, всичко «e било направено по традициите на 2013 и следващите години». И така, както тогава, виновници не са били намерени.

 

Саакашвили повторно се обърнал към президента на страната Петро Порошенко, призовавайки го да «помогне да се въведе ред» в Одеса.

 

В последните месеци, според него, полицията била заета със събиране на дискредитиращи материали за Саакашвили, а не с «работата си».

 

Саакашвили помоли също да се назначи ръководител на областната прокуратура. Той призова да се вкарат Националната гвардия на Украйна и полицията в Одеса, но «обезпечени финансово, а не така, както това беше през миналата година».

 

През нощта във вторник мощен взрив прогърмя в юго-западните райони на Одеса, недалеко от сградата на районната прокуратура.

 

Както се изясни по-късно, взривът е прогърмял на територията на една от банките, която е била обстреляна с гранатомет.

 

Освен това, неизвестни лица са пребили протестиращи, които са провеждали демонстрация срещу кмета на града.

 

След това участниците в протеста са блокирали сградата на градския съвет на Одеса.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;