Главното следствено управление към Следствения комитет на Русия разглежда въпроса за възбуждане на наказателно дело за гибелта на руския пилот Олег Пешков в Сирия, съобщи вестник

«Коммерсант», позовавайки се на високопоставен източник.

 

Турският изтребител F-16 на 24 ноември 2015 година свали в Сирия руския бомбардировач Су-24, след катапултирането пилотът бе разстрелян от земята. По-късно гражданинът на Турция Алпарслан Челик призна съпричастността си към убийството на летеца.

 

В началото на април той бе арестуван в западна Турция по обвинение за незаконно притежание на оръжие.

 

Изданието пише, че основание за възбуждането на дело срещу полевия командир може да послужи член 12 от руския Наказателен кодекс, който позволява да се завеждат дела към чужденци, които са извършили престъпление срещу граждани на Русия зад граница.

 

Следственият комитет чрез Главната прокуратура на Русия може да изпрати на Турция международен иск за провеждането на самостоятелни действия спрямо Челик.

 

Ако съпричастността на Челик към гибелта на пилота се потвърди, СК планира неговото наказателно преследване в Турция. В противен случай, съобщава изданието, с Челик по всяка вероятност «ще се заемат руските спецслужби».

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;