Председателят на комитета по въоръжените сили в сената на САЩ Джон Маккейн рязко разкритикува проблематичната програма за разработката на малозабележимите изтребители-бомбардировачи от пето поколение  Lockheed Martin F-35.

«Показателите в програмата F-35 са едновременно скандал и трагедия по отношение на стойността, сроковете и качеството на работата», — заяви Маккейн по време на слушанията в конгреса.

«Разработката F-35 вече се разтегна над 15 години. Стойността се удвои в сравнение с първоначалните оценки», — добави той.

Маккейн припомни, че първоначално се е планирало да се създадат над хиляда самолета F-35 от различни модификации до 2016 година. В действителност са били построени само 179 самолета, а това се отразява върху боеспособността на всички родове войски, заяви Маккейн.

Бюджетните съкращения и високата себестойност на самолетите са довели до това, че те ще влязат във въоръжените сили до 2040 година, когато самите самолети вече ще са остарели, добави сенаторът.

Освен това, вече произведените самолети демонстрират редица проблеми, каза той.

«Има проблеми с обслужването, с тестовото програмно обезпечение, с нестабилността на радарите. Има недостатъци в работата на сензорите, с топливната система, наблюдават се структурни повреди при изпитанията, има недостатъци в надеждността на двигателите, в системата за спасяване на екипажа, които предизвикват от своя страна ограничения в теглото на пилотите, наблюдава се и уязвимост откъм кибератаки», — изброи Маккейн някои от недостатъците на самолета.

Освен това, той разкритикува целия проект, защото производството на самолетите вече е в ход от няколко години, макар изпитанията да не са завършени.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;