Русия е «най-голямата заплаха за САЩ», заяви в конгреса командващият силите на НАТО в Европа генерал Къртис Скапароти.

 

Както съобщава за CNS News Сюзън Джонс, Скапароти е отбелязал, че трябва «да се изпрати на Русия сигнал, за да спре тя да заплашва американските кораби и самолети».

 

«Какъв трябва да е нашият отговор за това грубо нарушаване на международното право?», — попита Скапароти сенаторът Джон Маккейн, председател на сенатската комисия по въоръжените сили.

 

«От военна гледна точка считам, че ние трябва да плуваме и да летим там, където ни позволява международното право. Ние трябва да дадем силен, ясен и твърд сигнал в този план», — отговори Скапароти.

 

«Трябва ли ние да дадем на руснаците да разберат, че, ако заплашват живота на нашите мъже и жени на военните кораби, то ще предприемем съответните действия?», — продължи Маккейн.

 

«Да, сър, считам, че това е повече от ясно», — парира Скапароти.

 

Както пише авторът, в своето обръщение към комисията Маккейн разкритикува «агресивното и опасно поведение на Русия» по отношение на американския есминец и самолета-разузнавач миналата седмица.

 

Руските изтребители симулираха атака над американския есминец в Балтийско море и седмица по-късно се приближиха на 15 метра до американски самолет в международното въздушно пространство.

 

В своята реч пред комисията Скапароти също отбеляза, че разполагането на авионосеца в Средиземно море «ще се превърне в стратегически сигнал не само за руснаците, но и за ИД, Иран и неговите съюзници».

Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;