Нено Димов, председател на Института за дясна политика заяви в предаването «Преди всички»:

 

«От момента, в който в българския парламент започна да има много широко представителство, все по-трудно се намират някакви базисни съгласия, за да се постигне устойчивост, в която и да било сфера, не само в изборното законодателство.

 

Партии, които имат около 20-ина гласа искат ГЕРБ да им осигури 130 или 160 гласа, което е трудно спрямо представителството. ГЕРБ от своя страна поема по-голяма отговорност от задължението, което имат. Те трябва да носят отговорност за 87 депутати, поемат като за 130. От тази гледна точка се получава едно изнудване от страна на малките партии.

 

През първата година от управлението си ГЕРБ успяваше да печели дивиденти от консенсуса, който събра около себе си при сформирането на правителството и повечето негативи отиваха към сателитите. Сега е обратното – сателитите принуждават ГЕРБ да правят компромиси в името на оставането на коалицията, което носи негативи на ГЕРБ. От тази гледна точка не е ясно колко дълго време ГЕРБ ще се съгласи да играе тази роля.

 

 ГЕРБ ще търпи това дотогава, докато негативите станат прекалено големи.

 

Самият факт, че Борисов заяви, че му е писнало да „стои на течението“ показва, че вече върви в тази посока. Дали ще направи предсрочни избори или преформатиране в рамките на този парламент ще е негово решение, но нещата вървят в тази посока. 

 

Най-вероятно ще се стигне до промени в управляващата коалиция и ново коалиционно споразумение. Може да се търси разширяване на коалицията чрез по-тясно сътрудничество с АБВ и Патриотичния фронт».

Тагове: ; ; ; ; ;