BBC: Порошенко много обещава, но не държи на думата си

Дата на публикуване: 27 04 2016, 09:00


Склонността на украинския президент Петро Порошенко да прави гръмки обещания, при това с конкретни срокове, отдавна се забеляза от наблюдателите, отбелязва ВВС — Украйна.

 

Журналистите от ВВС са анализирали няколко стотин речи и изявления на президента Порошенко, от който анализ става ясно, че много от неговите обещания и до момента не са изпълнени. По всяка вероятност следващият президент ще трябва да ги изпълни, се казва в статията.

 

Например, темата за отмяната на визите за украинците в страните от Европейския съюз бе засегната от Порошенко буквално в първия ден от встъпването му на президентския пост. Това направи той по време на речта си на 7 юни 2014 година:

 

«Ние завършихме първия етап и много бързо ще можем да завършим втория, за да успеем още през януари 2015 година украинците да могат да пътешестват без визи».

 

Още тогава експертите посочваха, че вероятността това обещание да се изпълни е малка, отбелязва ВВС.

 

Към края на годината това бе осъзнато и от самия Порошенко, когато по време на речта си във Върховната Рада през декември той призова «да се ускори» въвеждането на безвизовия диалог с ЕС:

 

«Обещахме на сънародниците си през 2015 година, а обещанията трябва да се изпълняват…По време на срещата в Рига през месец май трябва да бъде взето решение за безвизовия режим за украинските граждани с Европейския съюз».

 

Но и на срещата в Рига през пролетта на 2015 година украинците не получиха очакваната «победа», припомня ВВС.

 

И ето, вече през пролетта на 2016 година Порошенко обеща, че «в най-близки дни или дори може би часове» Eвропейската комисия ще предаде на Европарламента и Съвета на Европа законодателно предложение за предоставяне на гражданите на Украйна на безвизов режим с ЕС.

 

Миналата седмица това действително беше направено, сега наблюдателите се опитват малко или много да прогнозират новата дата за очакваното въвеждане на безвизовия режим за украинците.

 

Друго предизборно обещание на Порошенко беше, че той ще се лиши от своите активи и ще продаде компанията си Roshen. Това президентът на Украйна обеща още в началото на април 2014 година в интервю за немския вестник Bild: 

 

«Ако ме изберат за президент на Украйна, ще играя честно и ще продам концерна Рошен. На поста президент на страната ще се грижа единствено и само за благосъстоянието на Украйна», — обеща олигархът. 

 

Порошенко стана президент, а съобщения за продажбата на Рошен така и не се появиха.

 

Почти година след избирането му за президент в интервю за ВВС той призна, че «няма купувачи за бизнеса си». Тогава той обеща след няколко седмици да разкрие «информация по повода».

 

След четири месеца украинският президент още веднъж бе попитан за плановете му за продажбата на компанията. Порошенко отново увери:

 

«Напълно съм сигурен, че скоро ще получите нови важни новини».

 

След 4 месеца избухна панамският скандал и изплува историята за президентските офшорки, припомня ВВС.

 

Не можем да не си спомним за обещанията, които Порошенко няколко пъти огласи още през септември 2014 година:

 

«Целта на нашите амбициозни реформи е да достигнем европейските стандарти на живот и да се подготвим през 2020 година да подадем заявка за членство в ЕС».

 

Но, отчитайки, че президентските пълномощия на Порошенко завършват през лятото на 2019 година, за изпълнението на това обещание, явно, ще трябва да отговаря следващият президент, твърдят журналистите.

 

Почти е забравено най-ранното обещание на Порошенко. Още през април 2014 година по време на срещата си със студентите от Харковския юридически университет той обеща «бързо и ефективно» да оправи двустранните отношения между Украйна и Русия.

 

«След три месеца ще бъдат нормализирани отношенията с Русия», — обеща Порошенко преди две години, заключава ВВС.

Петя Паликрушева

 

 
Тагове: ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий