За да се противопоставят на т.нар. руска агресия, американските законодатели планират четирикратно увеличаване на отбранителния бюджет в името на «укрепване на европейската сигурност, пише американското издание  The Hill.

 

В статията се отбелязва, че «руската агресия» ще се превърне в една от главните теми от дневния ред на срещата на комитета по въпросите за въоръжаването към Палатата на представителите на САЩ, който на 27 април ще обсъди отбранителния бюджет за следващата година.

 

«На първо място в мерките срещу Русия, които разглеждат американските законодатели, е укрепването на европейската сигурност, предполагащо военна помощ на европейските съюзници, страхуващи се от действията на Москва», — пише изданието.

 

Американските законодатели планират да хвърлят 3.4 милиарда долара, което е четири пъти по-голяма сума за същите цели от 2016 година. Освен това, в законопроекта присъства помощ за Киев размер на 150 млн долара — «съдействие за сигурността на Украйна».

 

«Имаме пари, за да разположим в различни части на Източна Европа войски. Най-важното е да присъстваме в дадения регион и да демонстрираме подкрепа за нашите съюзници», — заяви членът на комитета по въоръжението Адам Смит.

 

 

Политиците искат да постигнат отделяне на средства за закупуването на военни самолети, кораби и други видове въоръжение «за сдържането на Русия».

 

След срещата в рамките на съвета Русия-НАТО, състояла се на 20 април, руският представител в алианса Александър Грушко заяви, че става дума за опити за военен натиск върху Русия.

 

«Ще вземем всички необходими мерки за сигурност, за да компенсираме опитите за употреба на военна сила», — добави той.

 

НАТО нееднократно заявява намерененията си да засили военното присъствие на алианса в страните от Източна Европа.

 

Москва изразява нееднократно недоволството си от плановете на НАТО от струпването на сили на алианса около руските граници. Русия заявява нееднократно също, че подобни действия носят заплаха за нейните национални интереси и сигурност.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;