Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки думите на Барак Обама за липсата на заплаха от страна на НАТО към Москва, заяви, че въпреки риториката, за наличието на заплаха говори приближаването на алианса към руските граници.

 

Президентът на САЩ Обама по-рано в четвъртък за CBS заяви, че НАТО и ЕС не заплашват Русия, а сътрудничеството с «единна и силна Европа» отговаря на интересите на Кремъл.

 

Той добави също, че президентът на Русия Владимир Путин «по принцип разглежда НАТО, ЕС и трансатлантическото единство като заплаха за руската мощ».

 

«Що се отнася до това, кой за кого е опасност- тук не следва да се забравят постоянно звучащите в продължение на последните няколко години и от Брюксел, и от щаб-квартирите, и от страна на членове на ръководството на тази организация — имам предвид НАТО — изявления за това, че те разглеждат Русия като опасност. При това изявленията им не се ограничават само с думи, виждаме предприетите действия по натрупване на военен потенциал, приближаването на този военен потенциал към руските граници, затова в дадения случай е достатъчно да констатираме фактите, които са очевидни», — поясни Песков пред журналисти по молба да коментира изявлението на Обама.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;