Първият президент на СССР Михаил Горбачов заяви, че не може да снеме от себе си отговорността за разпада на СССР.

 

В понеделник в Московското училище по икономика към МГУ премина презентацията на книгата за Горбачов, гост беше самият бивш президент на СССР. Той общува със студентите и отговори на техните въпроси.

 

«Не мога да снема от себе си отговорността за каквото и да е. Но първо, ако сте чели моите книги: например, книгата «СССР може да се запази», там ще се разбере всичко, с какво съм се занимавал и за какво поемам отговорност», — отговори Горбачов на въпроса на един студент за това, счита ли себе си отговорен за разпада на СССР.

 

Той отбеляза, че два или три пъти е напускал създадената от парламента комисия, която е оглавявал, но «постоянно идваха ту Елцин, ту някой друг, за да ме молят да се върна».

 

«Казвах им: носете си отговорността. Ако искате да подмените Съюза с някаква каша или с някаква мъгла, то аз съм против. Аз се опитвах да го запазя, но не успях. Не успях да се справя с тях. Те искаха да се изкарат герои, но колко подобни герои сътвориха, дълго още ще се оправяме с тях», — каза Горбачов. 

 

«Не, считам, че точно за това нося отговорност. Никой не ме е свалял. Сам си отидох, защото не успях да се справя с тях», — добави той.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;