По време на посещението си в Германия президентът на САЩ Барак Обама отправи остра критика по отношение подписването на Търговското споразумение на САЩ с ЕС.

 

Заедно с канцлера на Германия Ангела Меркел те целят по-скоростното подписване на Трансатлантическото търговско споразумение. Съпротивата от страна на гражданското общество от двете страни, обаче, е налице.

 

Обама и Меркел отправиха призив за по-голяма скорост за стартирането на споразумението за Трансатлантическо и инвестиционно партньорство, известно като TTIP.

 

Те отбелязаха, че времевият прозорец за тази сделка може в скоро време да бъде затворен.

 

Обама рекламира «безспорните» ползи за международната търговия и призова за завършване на споразумението с Европа преди края на годината.

Според проучване на YouGov обаче, едва 17% от запитаните германци смятат, че споразумението TTIP е нещо добро.

 

Едва 18% от американците са положително настроени към TTIP. Според специалисти, стартирането на споразумението ще повиши БВП в ЕС със 100 млрд. евро и с до 100 млрд. долара в САЩ, ще доведе до разкриването на нови около 700 хиляди американски работни места.

 

По повод трансатлантическото споразумение Барак Обама заяви следното по време на най-голямото за Европа индустриално търговско изложение в германския град Хановер:

 

«Вече три години преговаряме за TTIP, направихме важен напредък. Но времето не е на наша странаАко ние не приключим преговорите тази година, предстоящите политически преходи — в Съединените щати и Европа — биха могли да означават, че това споразумение няма да бъде завършено за доста дълъг период от време».

САЩ преговаря с 28-те страни-членки на ЕС за споразумението, но преговорите вървят много бавно.

 

Съпротивата в европейските страни спрямо споразумението е голяма. В редица европейски страни вече бяха проведени цяла поредица от протести.

 

Критиците на американското споразумение съзират в него пореден капан за Европа и нова зависимост на европейските граждани към САЩ.

 

Критиците допълват също, че сделката може да отслаби разпоредбите за защита на потребителите, на пазара на труда и на околната среда.

 

Американският президент Обама заяви в неделя, че целта е да се засилят съответните стандарти, като в същото време се премахнат «регулаторните и бюрократичните дразнители и блокажа в международната търговия».

Тагове: ; ; ; ; ;