Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров коментира предложението на САЩ Сирия да бъде разделена на «зони на влияние»:

 

«Това е опростенчески метод. Все пак тук става дума за борба с тероризма», — каза Лавров по време на пресконференция след преговорите с ръководителя на МВнР на Етиопия Тедрос Адхан.

 

Руският министър заяви също, че Москва и Вашингтон вече са съгласували мониторинга върху прекратяването на огъня.

 

«Системата за мониторинг работи, независимо от това, че Пантагонът, а в последно време и държавният департамент публично се опитват да се отклонят от координацията с нашите военни и твърдят, че всички контакти в руските ВКС се заключават само в договорките за избягване на инциденти. Не знам защо се правят такива изявления от страна на държавния департамент и въобще от американските ни партньори. Може би те се срамуват да си сътрудничат с Руската Федерация? Но ние си сътрудничим в борбата срещу тероризма, тук няма какво да се срамуват», — отбеляза Лавров.

 

В събота в интервю за вестник  New York Times държавният секретар на САЩ Джон Кери предложи Сирия да бъде разделена на зони на влияние, въвеждайки система на денонощен мониторинг върху примирието.

 

Според Кери, САЩ са предложили на Москва «да бъде теглена абсолютната черта», която да не се пресича.

 

Режимът на прекратяване на огъня влезе в сила на 27 февруари 2017 година. Примирието не се отнася до формирования, признати за терористични от Съвета за сигурност към ООН.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;