Президентът на Турция Реджеп Ердоган изпрати до наместника на Констинтинополския патриарх на Арменската Църква архиепископ Арам Атешян послание по случай годишнината от трагичните събития през 1915 година в Османската империя, в което изрази съболезнования към роднините на загиналите арменци.

 

Арменците от целия свят на 24 април отбелязаха скръбната дата, почитайки паметта на жертвите от геноцида през 1915 година в Османската империя.

 

«Турция ще отговори с усилията си за установяването на мир и дружба на тези, които се стремят чрез ненавист и вражда да разделят един от друг два съседни народа с обща история и сходни традиции, а също да политизират историята. С подобни мисли аз още веднъж отдавам своето уважение към паметта на загиналите османски арменци, изразявам съболезнования към техните близки…Ние ще продължим да споменаваме арменците, загинали в Османската държава, в съответствие с това разбиране и историческо съзнание. И в бъдеще ще помним за културата и съвместния живот между турци и арменци, който наброява около едно хилядолетие», — се казва в посланието на Ердоган, обнародвано на арменски език преди началото на възпоменателната церемония в църквата Света Дева Мария в истанбулския район Кумкапъ, съобщи агенцияAnadolu.

 

Тагове: ; ; ; ; ;