За първи път САЩ изпратиха американски газ в Европа – танкер с втечнен природен газ тръгна от Луизиана и се насочи към Португалия, корабът ще пристигне до крайната си цел в края на април, съобщава Wall Street Journal.

 

Отбелязва се, че американският газ може сериозно да разклати европейския пазар, на който дълго време доминира Русия, считат аналитиците от изданието.

 

“Това е началото на нова ценова война между американците и тръбопроводния газ”, – отбелязва аналитикът от Société Générale Тиерри Брос (Thierry Bros).

 

САЩ за първи път експортираха свой газ през февруари, когато компанията Cheniere Energy изпрати първата партида за Бразилия. След това Cheniere Energy подписа дългосрочни договори с редица европейски потребители.

 

Очаква се, че Европа ще се превърне в значителен пазар за американската суровина. Шистовият бум напълно промени енергопазара в САЩ. Според прогнозите, през 2017 година страната ще стане експортьор на газ.

 

Аналитиците отбелязват, че в Европа американският газ ще трябва да се конкурира с горивото от Русия, която доставя по тръбопровод около една трета от газта за континента. Крупни доставчици са също Норвегия, Алжир и Близкия Изток.

 

Газта от САЩ, според предварителни оценки, може да струва 4.3 долара за милион британски термални единици (MMBtu), цената на руския газ в момента е 5.8 долара. Аналитиците от изданието отбелязват, че в случай на сериозна конкуренция Москва може да занижи цената до три долара.

 

По-рано “Газпром” заяви, че не планира ценова война. Компанията отбеляза, че ще се опита да намали разходите си в случай на намаляване на цените от страна на американците.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;