Българският президент Росен Плевнелиев проведе разговор в централата на ООН в Ню Йорк с генералния директор на ЮНЕСКО и кандидат на България за поста генерален секретар на ООН, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

По време на разговорите си с лидери от цял свят държавният глава е получил високи оценки за България и за работата на Ирина Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО.

 

„Отворили много врати в най-важната международна институция на планетата. Името на България се споменава с добро и това е предпоставка да бъдем още по-амбициозни и да си поставяме по-високи цели“, коментира президентът Росен Плевнелиев.

 

Двамата обсъдиха хода на кампанията за избор на нов генерален секретар на ООН. Същевременно държавният глава определи избора за нов генерален секретар на световната организация като „най-трудната битка, която ни предстои“.

 

Президентът и правителството са част от национално отговорно усилие.

 

«Ще работим последователно за осъществяването на тази кауза», допълни Плевнелиев.

 

От своя страна, българският кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова изрази благодарност за подкрепата.

 

„За всеки кандидат най-голяма чест е да бъде заедно с държавния глава на своята страна. Подкрепата на държавата е залог за успех. Тази подкрепа е налице и с идеите за работата ни занапред, които обменихме, можем да постигнем успех“, заяви Бокова. 

Тагове: ; ; ; ; ;