Духовни „бисери” от ефира на Вяра и общество от предаването на 16.04 2016

 

„Богомилите са били изгонени, изгорени и унищожени по нашите земи. И по тая причина Българският народ трябваше в продължение на 500 години трябваше да плаща за този грях пред Бога”.

 

Горан Благоев с елейния си тембър (в услуга на усмихващия се лицемерно англоезичен гост): „Това, че Църквата не одобрява този форум ми звучи

направо средновековно”…(усмивка)

 

„Църквата е играла негативна роля при преследването на богомилите” (много ведра усмивка).

 

„Българската православна църква е длъжна да се извини на българския народ за избиването на този бодър дух. Защото това не е християнско”, каза Горан Благоев.

 

Каква е, обаче, действителността – всъщност има държавно, а не църковно преследване и то не от България, а от Византия, която се води християнска империя с т. нар. синфония между църковна и светска власт и всяко богохулство и ерес е углавно престъпление, подкопаващо основите на държавността.

 

Става дума за ересиарси, като Василий Врач, не и за обикновените еретици. Защото за ересиарсите има специален текст и в Светото Евангелие:

 

Матея: 18:6 а който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина.

 

Марка: 9:42 А който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре, ако му надянат воденичен камък на шията и го хвърлят в морето.

 

Лука: 17:2 за него е по-добре, ако му надянат воденичен камък на шията и го хвърлят в морето, нежели да съблазни едного от тия, малките.
Може и да е хипербола, но във Византия се изпълнява стриктно.

 

Горан Благоев по повод изявлението на участващия в предаването християнски публицист: „България-земя на еретици”:
Христос е казал „Гневете се, но не грешете”.

 

Упс за Горан Благоев, това е казано от св. ап. Павел в Ефесяни (4:26), както и от Псалмопевеца.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;