Новите финансови инжекции в отбранителния бюджет на САЩ, към които медиите призоваваха активно в последно време, няма да помогнат на Пентагона да преодолее “вътрешната безстопанственост”, пише аналитикът в областта на националната и международна политика Даиел Дейвис в статия за National Interest.

 

В последните седмици във вестниците, радиото и телевизиите постоянно се чуваха гласове, твърдящи, че намаляването на военния бюджет поставя под заплаха националната сигурност на САЩ. Трябва да се анулира Законът за контрола над бюджета, считат активистите.

 

“Дойде време да се обясни, че тези искания са неоснователни. Вместо тях да се говори за истинските причини за краха нашия военен потенциал”, – пише експертът.

 

Според аналитика, главният проблем не е липсата на пари, а неумението да се разпореждат с тях.

 

Според федералния закон от 1990 година, всички федерални учреждения ежегодно трябва да преминават през финансов одит. Всички структури, освен Пентагона, биват подлагани на подобна проверка.

 

“Ума ми не го побира, че Министерството на отбраната не може да се отчете как харчи милиардите долари”,- възмущава се Дейвис.

 

През 2013 година Сметната палата на САЩ обяви, че Пентагонът не контролира разходите си и не оценява тяхната ефективност. Но военното министерство така и си остана неподотчетно.

 

Аналитикът твърди, че 500 милиона долара са хвърлени напразно за тренировката на сирийските въстаници, 468 милиона са вложени за покупката на военно-транспортни самолети за Афганистан, които само след година са били изпратени за скрап.

 

Още по-печален е опитът с програмата Future Combat Systems, за която са похарчени около 20 милиарда долара, но военната техника по програмата така и не е била произведена.

 

За да се справят с разточителността, Пентагонът трябва да бъде подложен на фундаментални промени.

 

Първо, пише Дейвис, трябва да се проведе институционална реформа. Различните родове войски трябва да действат с тясно сътрудничество, това ще помогне за създаването на по-интегрирана военна структура, в която няма да има нужда от излишни щаб-квартири.

 

Второ, трябва да се проведе организационна реформа. Много военни подразделения и до днес са организирани на базата на принципи, които са били актуални по времето на Втората световна война, независимо от това, че деленето на корпус-дивизия-бригада е остаряло.

 

Тези две промени ще бъдат безсмислени, ако не се осъществят промени в самия начин на мислене на военното ръководство. В бъдеще на Пентагона ще са му нужни млади ръководители, достатъчно дръзки и решителни за реформиране.

 

Пентагонът има на разположение трилиони долари.

 

Ако инвестира още, Белият дом и Конгреса ще способстват само за това, че днешната намираща се в упадък армия да стане по-скъпа, заключава аналитикът.

 

Стокхолмския международен институт за изследвания проблемите на мира SIPRI (СИПРИ) на 5 април съобщи, че световните военни разходи са почти 1.7 трилиона долара за 2015 година, което означава ръст за година с 1 %. Списъкът на страните с най-крупни военни разходи остава практически без промени в сравнение с 2014 година. Лидер във военните харчове остават САЩ (36 % от световните разходи), второ място в новия рейтинг принадлежи на Китай (13 %), следва Саудитска Арабия (5.2 %), която измести от третото към четвърто място Русия (4 %). На пето място е Великобритания с 3.3 %.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;