Руските подводници проявяват все по-голяма активност, заявяват западни военни. Според тях, Москва има намерение да хвърли ръкавица срещу лидерството на САЩ и НАТО под водата, пише The New York Times.

 

В статията се отбелязва, че Русия вече има напълно нови подводници – и дизелови, и атомни. Те са въоръжени по-добре и са по-незабележими. Налице е и висок професионализъм от страна на екипажите.

Според адмирал Марк Фергюсън, руските подводници вече два пъти по-често патрулират. Американските военни аналитици твърдят, че тези рейдове са истински проблем за САЩ и НАТО.

“Върнахме се към съперничеството между великите държави”, – казва главнокомандващият ВМС на САЩ адмирал Джон Ричардсън.

 

В руския флот подводниците винаги са били “перлите на военно-морската бойна мощ”, отбелязва аналитикът от американския Атлантически съвет (Atlantic Council) Магнус Норденман. Според него, Западът в последно време е отделял малко внимание на операциите срещу подводниците и в резултат е изгубил някои навици в тази област. Русия е успяла бързо да възстанови мощта си.

 

Изданието отбелязва, че Русия и САЩ на този етап са далеко от паритет в областта на подводния флот. САЩ имат повече подводници, които могат да се използват далеко от американските брегове и превъзхождат с качествата си руските, твърдят аналитиците на изданието.

 

Независимо от това, Щатите твърдят, че в случай на конфликт Русия може да атакува подводните кабели, които обезпечават интернет-връзката практически по целия свят. Американските военни твърдят също, че Москва работи над създаването на безпилотен апарат с ядрено въоръжение на борда.

 

Представители на американските ВМС заявяват, че скоро за следене на руските подводници ще се наложи използването на повече кораби, самолети и пр. Пентагонът е предложил да се отделят 8.1 милиарда долара за покупката на девет подводници от клас “Вирджиния”, въоръжени с ракети “Томахоук”.

 

Освен това, американските военни имат намерение да похарчат 20 милиона долара за модернизиране на базата Кефлавик в Исландия, което ще им позволи да разположат в нея новия самолет против подводници P-8A Poseidon. Базата е разположена по тази въображаема линия, която руските подводници пресичат при влизането си в Атлантика.

 

Пентагонът също разработва технологии за прихващането на зашифровани разговори между руските подводници и е започнал изпитания на безпилотен кораб-ловец за подводници.

 

Другите страни от НАТО купуват нови подводници или засилват своя подводен флот, се отбелязва в статията.

 

“Все още не сме се върнали в студената война, но нейното начало вече може да се види”, – казва за изданието адмиралът в оставка, бившият командващ силите на НАТО в Европа Джеймс Ставридис.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;