Заместник-генералният секретар на НАТО Алексъндър Вършбау съобщи в интервю за bTV, че САЩ ще финансират Източна Европа с 3 млрд долара.

 

Той съобщи още, че броят на силите за бързо разполагане на НАТО се утроява.

 

Ето какво каза още той:

 

«Трябва да се увеличи присъствието на части от НАТО по източния фланг, те могат да достигнат до батальон или малко повече във страните, които са изложени на риск. В случая с България и Румъния, това означава засилване на присъствието на военноморски сили от НАТО в района. Както и увеличаване на охраната на въздушното пространство».

 

Фокусът е върху сдържащите мерки, които не са предвидени да бъдат заплаха, но такива, че да е сигурно, че няма да има противник, включително Русия, който да си помисли да ни напада.

 

Това, което сме разположели като сили и средства, може да послужи само за отбрана и руснаците го знаят.

 

Сега Русия предпочита да бъде непредвидима, организира мащабни учения изненадващо, като по този начин избягва изпращането на военни наблюдатели и всъщност видяхме миналата седмица провокативни действия на руски пилоти към наши кораби в Балтийско море.

 

Има цялостен подход на руската военна авиация, която поставя на риск цивилния въздушен трафик. Ние опитваме да стабилизираме ситуацията – една от темите на съвета „НАТО – Русия” е да се върнем към договорките, които да повишат предвидимостта в едни нестабилни отношения».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;