Руският външен министър Сергей Лавров възложи в Ереван венец в памет на жертвите на арменския геноцид в мемориалния комплекс » Цицернакаберд».

 

 

 

15

Музеят » Цицернакаберд», което в превод означава » лястовичо гнездо» е реконструиран миналата година по случай  отбелязването на 100 годишнината от арменския геноцид.

Сергей Лавров направи малка екскурзия в музея, съпровождан от  арменският си колега Едуард Налбандян, след което остави послание в книгата за официални делегации.

 

 

» Благодарим, че пазите тази памет и правите всичко, за да не бъде забравена никога  трагедията на Арменския народ. А ние сме длъжни да направим така, че подобна трагедия никога и никъде да не се повтори»- написа Лавров.

 

Сергей Лавров пристигна в красивата столица  Ереван в четвъртък на двудневно посещение. В петък са планирани преговорите с президента на Армения Серж Саркисян и външният министър на страната Едуард Налбандян.

Основна тема на преговорите ще бъде регулирането на конфликта в Нагорни Карабах, като в навечерирто на официалното посещение руското външно министерство съобщи, че министурът ще пристигне в Ереван с конкретни идеи по този въпрос.

Армения и Азербайджан на 2 април  заявиха за изостряне на ситуацията в зоната на карабахския конфликт: Министерството на отбраната на Азербайджан заяви тогава за обстрели от страна на ВС на Армения, при което арменското военно ведомство съобщи за настъпателни действия от азербайджанска страна. По данни на ООН на Управлението по координация на хуманитарните въпроси, съобщи на 4 април, че в резултат на новоизбухналия конфликт в Нагорни Карабах са загинали 33 човека, а над 200 са получили ранения.

На 5 април страните от конфликта обявиха прекратяване на огъня, но данни за обстрели и нарушения продължават да има.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;