Свалянето на санкциите от Русия, е в интересите на всички страни, но за това е необходимо разрешаването на конфликта в Украйна, заяви министърът на външните работи на Франция Жан Марко Еро.

 

 

 

» По време на посещението си в Москва аз ясно казах на руския президент Владимир Путин, че нямаме задача да запазим санкциите. Но за тяхното сваляне е необходимо да се намери изход от украинската криза»,- каза Еро в ефира на радиостанция 
радиостанции Europe 1.

 

 

 

25

Френският външнен министър отбеляза, че Русия трябва да окаже влиянието си, за да се постигне запазването на сигурността в източна Украйна, докато от Киев се изисква колкото може по-бързо да предприеме предвидените в минските споразумения изменения в конституцията на Украйна.

 

 

» Аз бих искал, да можем да свалим санкциите. И това реално, е в нашите общи интереси»,- каза Еро.

 

 

 

 

Украинските власти и страните от Запада обвиняват Русия във вмешателство във вътрешните работи на Украйна. Русия отрича, наричайки подобни обвинения неоснователни и безпочвени. Москва нееднократно заявява, че не се явява страна от вътрешноукраинският конфликт и не е причастна към събитията в Донбас, а дори напротив- заинтересована е в преодоляването на политическата и икономическа криза в Украйна.

 

 

Срещу Русия действат три пакета санкции от ЕС. Като първи пакет, бяха въведени индивидуалните санкции срещу граждани на Руската Федерация и Украйна, които ЕС смята за отговорни за подриването на териториалната цялостност на Украйна- този пакет е удължен на 10 март до 15 септември 2016 година. Секториалните ограничителни мерки срещу Русия, или икономическите санкции- действат до 31 юли 2016 година, а санкциите срещу Крим- до 23 юни 2016 година. В отговор Русия ограничи вноса на продоволствени стоки за страните въвели санкция срещу нея. През юни 2015 година в отговор на удължаването на санкциите Русия пролонгира продуктовото ембарго с гогина- до 5 август 2016 година.

 

 

Говорейки за сирийската криза, лидерът на френската дипломация отбеляза, че Русия трябва да оказва влияние на Дамск с цел възстановяване на примирието.

 

 

 

« Русия- това е велика държава, която иска да играе ролята си в света, и има пълното и законно право на това. Необходимо е воденето на диалог с нея. Русия- е наш партньор. Но партньорите не винаги могат да са прави. Моето посещение в Москва беше за да обсъдим нашите разногласия по редица въпроси»- заяви Жан Марко  Еро.

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;