В последно време между Русия и Швеция имат не особено топли отношения, имайки предвид инцидента с подводницата, а и твърденията за руски шпиони в Швеция, пише  Local.

 

Ситуацияте изостри и шведско-финландският журналист Марк Левенгуд, «най-известният хомосексуалист» в Швеция и голям фен на Евровизия.

 

В свое интервю за Шведското радио (Sveriges Radio) той заяви:

 

«Най-интересното тази година на Евровизия е, че има нещо от рода на война между Швеция и Русия. Те нарекоха Швеция враг и сега са твърдо решени да я победят на Евровизия».

 

Сергей Лазарев, 33-годишният руски изпълнител, с песента си You Are The Only One, влиза сред фаворитите на конкурса, който ще се проведе в Стокхолм следващия месец. Но Левенгуд подчертава, че той няма да е на страната на Русия, макар песента да му харесва.

 

«Не им пожелавам успех, но все пак с неохота трябва да призная, че и двамата са хубави — и Лазарев, и песента», — уточни журналистът.

 

Това не е първият конфликт между двете страни в сферата на развлекателната индустрия, добавя изданието. Миналата седмица Русия разкритикува Швеция, че е излъчила сериал за руската окупация на Норвегия.

 

Руският посланик в Швеция написа на страницата си във Фейсбук:

 

«Макар всеки автор да се ползва със свободата да твори, то творчеството му не бива да сее различни форми на страх, антируски митове и предразсъдъци».

 

А през 2009 година руското посолство изрази недоволството си от шведския канал SVT, който засне видео с пародийно изображение на Русия, в което присъстваха бандити, танкове, матрьошки и полуоблечени жени.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;