Обама пристигна в Саудитска Арабия. В сряда той ще проведе преговори с крал Салман и неговия син, принцът-наследник Мухамад. В четвъртък в Ер-Рияд президентът на САЩ ще проведе обща среща с всички шестима монарси от арабските страни на Персийския залив.

 

Обама ще им представи предложение, които би трябвало да свали напрежението на богатите араби по отношение на Америка и да занижи опасенията им по отношение на Иран.

 

Обама ще повика Саудитска Арабия в НАТО, не като пълноправен член обаче.

 

Става дума за по-тясно и почти равноправно (макар, че арабите това няма да го повярват) сътрудничество.

 

Резултатите от тези преговори, както и въпросите по отношение на Русия, ще бъдат ключови на срещата на НАТО, която ще се проведе на 8 и 9 юли във Варшава. Т.е. там, където с ликвидирането на социалистическия блок през 1991 година, бе ликвидиран и Варшавският договор.

 

Правя една бърза скоба за тези, които вече са забравили, а и за тези, които още не са и чували за Варшавския договор.

 

Варшавският договор или официално Договор за приятелство, съдействие и взаимопомощ е основата на военно-политически съюз на социалистическите страни в Европа, наречен Организация на Варшавския договор.

 

Варшавският договор получава името си от града, в който е подписан. Целта на този пакт е постигане на споразумение за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ.

 

ОВД е основан на 14 май 1955 г.. за противопоставяне на възприемания като заплаха съюз НАТО (основан през 1949), подбудено от включването на „повторно военизираната“ Западна Германия в НАТО в ратификацията на Парижките споразумения.

 

Договорът действа през Студената война и след рухването на комунизма в тогавашна Източна Европа страните започват да се оттеглят, а съюзът официално е разпуснат през юни 1991 г..

Затварям скобата.

 

Варшавският договор вече го няма, а НАТО — да. И се приближава към границите на Русия. Обама иска да впише в това трансатлантическо партньорство и арабите.

 

В близкото минало алиансът вече се опита да осъществи по-тесни връзки с арабите. Усилията бяха прекъснати от революциите от т.нар. «арабска пролет».

 

Сега алиансът започва втори тур в Близкия Изток.

 

Съдейки по външната му политика, Обама не изпитва симпатия към арабските принцове. Те знаят това. Затова и не го уважават, макар старателно да крият презрението си под бедуинските покривала.

 

Разногласията между тях са много. Но всичко все още е с умерена температура. Нещата все още не са в пържилника, както се казва. Кралското семейство ще пусне климатиците. З ада не му се прииска на някой принц да резне главата на Барак.

 

След това Обама заминава за Лондон.

 

В Уиндзорския замък. Звучи някак си средновековно. Тамплиерски дори. Направо в търсене на вълшебния КИВОТ.

 

Там президентът на САЩ и съпругата му Мишел ще обядват с кралицата на Великобритания Елизабет II.

 

От нея не зависи нищо в държавата. Не зависи вече 91 години. Но, …кралица. При това на бивша колониална империя. Няма значение какво ще обядват. Няма значение дори, че въобще няма да им приседне.

 

Кралицата е с корона по кръвна линия, т.е. без заслуги към нацията. Обама няма корона, но има трансатлантическа капитализирана невидима джуджафка на главата.

 

Когато истинската кръвна корона, т.е. беззаслужена коронясана особа, започне да обядва с корпоративна джуджафка, е повече от ясно, че в залата ще пращи от фалшивости и гранде лицемерие…

 

 

На 21 април кралицата без заслуги пред нацията ще навърши 91 години. Нацията ще яде пасти…, ако се сещате каква препратка правя. Гилотина там няма.

 

 

На вечеря семейството американци ще бъдат в друг дворец — Кенсингтънския. Там ще вечерят с принц Хари.

 

Това, естествено, ще стане след официалните преговори с премиера на страната.

 

Премиерът Камерън леко е засрамен (но може вече и да му е минала избилата червенина) , защото го хванаха в лъжа относно офшорките, но…то не пречи да се облеят със семейство Обама във взаимна официална…плесен, както плебеите наричат събития с подобни хванати в крачка ръководни персони.

 

После Обама поема за Германия. В неделя. Там няма монарси. Но затова пък там се е разположила Ангела Меркел. Тя е на власт 11 години. Почти като кралица се е чучнала.

 

В Германия Обама ще посети Хановър. Там ще се проведе крупна промишлена изложба. Да, мащабите са съответстващи на разположението на Меркел в германския полог.

 

Може и да му писне на Обама от толкова фалшиви…разположения, но…няма как — ще трябва да докаже на света, че с право е награден с Нобеловата премия за мир.

 

Т.е. турнето ще се вихри с пълна сила.

 

Турнето на оркестъра на управляващите в Америка цели да докаже, че Обама не е «куца патица», както го наричат, а действена натура — енергична, мъжествена, почти царствена и даже не принцова , а направо кралско-имперска. Това последното го казах по повод снощното официално изявление на Обама, че «САЩ са уникална свръхдържава…».

 

В превод турнето означава:»Вижте ме, от мен зависи всичко. Разбирай, от САЩ».

 

Втората писта на превода от турнето е: «Близкият Изток и Европа вече са …кръвни братя. Братя, братя, ама не могат да минат без САЩ, нъц».

 

Т.е. стара рецепта за паста за зъби, но с нова опаковка.

 

Ми, който се хване, хване.

 

Който не се хване, …ще се хване насила.

 

Това е положението, Седларов, вива Цезар, вива Световния ред, вива …принц Мухамад.

 

Пускайте климатика.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;