През юли се навършват две години от момента, в който Русия и Европа вкараха икономически санкции една срещу друга, пише изданието.

 

Руското правителство, твърди изданието, заяви, че страната е преживяла «санкционната буря» по-добре, отколкото е можело да се очаква. В статията се отбелязва, че по отношение на продоволствения бизнес това е истина.

 

«Макар Русия да не може да прави сирене бри и да отглежда дадени плодове, то тя може да лови повече риба и да отглежда повече пилета в местните ферми», — пише Forbes..

 

Руското правителство, както и местните компании, също са доволни от отсъствието на конкуренция от страна на Европа, защото това помага «да се задържат рублите в страната», се казва в статията.

 

Русия успя да отслаби ефекта от въведената й забрана да внася европейски хранителни продукти. Изданието отбелязва, че миналата година производството на руско пилешко месо е нараснало с 9 %.

 

Инфлацията в Русия върви надолу, продължава изданието. Руското правителство с право може да направи извода, че Москва се е справила със задачата да замени чуждата продукция с родна.

 

«В този план — да, Русия може да оцелее и без Европа», — констатира изданието.

 

Русия все още е ключов доставчик на природен газ в Европа.

 

В хранителния отрасъл и в селското стопанство замяната на западни стоки с руски е крайната желана цел.

 

Руските власти отдавна говорят, че трябва да се развива не само нефтогазовия сектор, но преди санкциите това се извършваше със «стъпки на костенурка».

 

«Правителството на Русия чувства, че може да успее със замяната на чуждестранна продукция, но това означава, че Москва едва ли ще направи първата крачка по отношение на санкциите. Правителството на Русия ще чака, докато Европа ги свали първа, а Европа ще чака, докато това не направят САЩ, а това едва ли ще се случи, докато не минат президентските избори през 2016 година», — отбелязва Forbes.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;