Ситуацията в Донбас може да стане причина за отказ за безвизов режим за Украйна, заяви  евродепутатът от Латвия Андрей Мамикин в интервю за радостанция  Baltkom.

 

44

» Това е такава утешителна награда ( безвизовия режим), тъй като шамарът от холандския референдум, удари много силно не само по самолюбието на украинците, но и по политиците от Евросъюза».

 

Референдумът в Холандия имаше много голям резонанс и се обсъжда до сега. Еврокомисията излезе със собствена инициатива, но има много голям проблем, за който не може да се забравя в Юго- Източна Украйна.

 

 

Даже, ако Украйна технически отговаря на всички изисквания на Европа, тази инициатива може да си остане само на хартия.

Човек от Донецк, даже с украински паспорт, много трудно би могъл да пътува в Еропа без виза: първо украинските власти ще препятсват, второ, и технически дори, Украйна едва ли е готова към безвизов режим»- коментира евродепутатът.

 

Европейската комисия в сряда официално предложи на Украйна отмяна на визовия режим. Сега предложението внесено от ЕК, въпреки резулататите от референдума в Холандия, трябва да получи одобрението на болшинството от страните на ЕС и Европейския Парламент. По информация на Reuters, документът ще съдържа точка, според която ЕС ще има право да възстанови визовия режим в случай на наплив на мигранти.

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;