Четвъртата конференция Еast forum Berlin бе открита в Берлин.

 

«Благодарен съм на организаторите за техния важен принос за укрепване на диалога с нашите източни партньори в ОБСЕ и извън нея», — се казва в приветственото слово към участниците в срещата на министъра на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

 

В конференцията участват над 300 предприемачи, икономисти и политици.

 

От Лисабон до Владивосток

 

«Става дума за създаването на единно икономическо пространство от Лисабон до Владивосток», — заяви, откривайки форума, ръководителят на съвета на директорите на UniCredit  Джузеппе Вита.

 

Според него, новите времена «родиха нови и силни участници в процеса, силни алианси».

 

«Евразийският икономически съюз стои на пътя между Европа и Азия, това е проектът «Новият път на коприната»…Това е Китай, това е Русия, това е Украйна, която стана причина за новия конфликт между Изтока и Запада»,- каза Вита.

 

Икономиките страдат от санкциите

 

Конфликтът в Украйна и свързаните с него сложни отношения усложняват икономическото развитие в цяла Европа, заяви по време на откриването ръководителят на Източния комитет  на немската икономика Волфганг Бюхел.

 

«Конфликтът се усложнява във връзка с приетите санкции по цяла Европа», — каза още Бюхел.

 

Според представителя на немския бизнес, съществуват и «позитивни моменти», това е «минският процес», а и новият формат на преговорите. Всичко това ни дава надежда, че решението на конфликта не се крие във военния, а в дипломатическия път», — добави Бюхел.

 

«Русия е толкова част от Европа, колкото и 28-те страни от ЕС», -каза Бюхел, добавяйки, че европейското единство «си струва всички дипломатически усилия».

 

Възобновяване на диалога с Русия

 

За да се свалят санкциите от Русия има ясни международни критерии, заяви в специалното си приветствие секретарят на МВнР на Германия, представителят на Германия в ОБСЕ Щефан Щайнляйн.

 

«Всички в тази зала знаят какви последствия имат санкциите и антисанкциите. Заедно с това санкциите не са самоцел, те трябва да ни накарат да седнем на масата на преговорите…За да се свалят санкциите, има ясни международни критерии. Колкото по-бързо бъдат реализирани клаузите в минските съглашения, толкова по-скоро санкциите ще бъдат свалени», — каза дипломатът.

 

«Трябва да решим конфликта на базата на открит диалог, разумно използвайки за целта вече съществуващите инструменти. Фактът, че тази седмица ще бъде подновена работата на Съвета Русия-НАТО е много важен сигнал», — добави Щайнляйн.

 

Участниците във форума-2016

 

Тази година за първи път партньори на east forum Berlin станаха Федералният съюз на немската промишленост (BDI) и Немската промишлена и търговска палата (DIHK).

 

В работата на конференцията участват вице-премиерът на Армения Ваче Габриелян, ръководителят на BDI Улрих Грило, първият заместник министър на икономическото развитие на Русия Алексей Лихачов, генералният директор на «Газпром експорт» Eлена Бурмистрова, екс-министърът на финансите на Украйна Наталия Яреско, екс-министърът на икономиката на Германия Филип Рьослер, ръководителят на Немско-полската външнотърговска палата Петер Баудрексл.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;