Гарнизонно стрелбище

Председателят на Български антифашистки съюз — Симеон Игнатов присъства на тържествената церемония по отбелязване на 135 г. от основаването на ВВМУ «Н.Й.Вапцаров»

 

На 14 април 2016 година в София с четири знакови събития бе Тържествено отбелязана 135 годишнината от основаването на Висшето военно морско училище „Н.Й.Вапцаров”.

С поднасяне на цветя на гроба на Вапцаров, тържествена света литургия в храм „Свети Георги Победоносец”, тържествена вечер с концерт в Централния военен клуб и Церемония по посрещане на знамето на военното училище и поднасяне на венци в тунела на „Гарнизонното стрелбище”, където е убит на 23 юли 1942 г. патрона на училището Никола Йонков Вапцаров.

На лобното място на поета присъстваха Началника на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” – Варна – комодор проф.двн Боян Медникаров, началника на отбраната ген.-лейт. Константин Попов, председателят на Българския антифашистки съюз – Симеон Игнатов, представители на министерствата на отбраната, на транспорта и на образованието, военните аташета на Република Гърция и Република Китай, обществени организации и институции, възпитаници на училището, преподаватели и курсанти.

Комодор Боян Медникаров под звуците на тържествен марш на Военния оркестър поздрави почетната представителна рота на ВВМУ.

Племенницата на поета – Мая Вапцарова в словото си каза:

 

„Флотът е нация в нацията, той е част от нашият живец. Енергиен поток на обществото ни. Не случайно поезията се тъче от енергията на морските вълни, а поети са всички, които се докосват до водата. Изглежда, че човеството не се учи от грешките си. И ние правим онова, което вече многократно е правено в миналото, продължаваме с войните и несправедливостта. Минава не времето, минаваме ние. Когато поетите спрат да говорят, започват да говорят оръдията. Вижте само колко злокобна е тази сграда, в която още отеква ехото на изстрелите. Моля ви не разстрелвайте поетите. Вярата на Вапцаров е по-голяма от всички гарнизонни стрелбища на света, защото поезията на поета Вапцаров ще бъде винаги една трайна светкавица в непрекъснатото движение на светлината”.

Край металната релса, пробита от куршуми, свидетел на героичната смърт на Никола Вапцаров в присъствието на почетен гвардейски караул бяха поднесени венци от началника на Висшето военно морско училище, от името на Кмета на София, от Началника на отбраната на Република България, от Командира на Военно морските сили.

Михаил Янков

Тагове: ; ; ; ;