Днес във Брюксел се откри първото от 2014 година насам, заседание на  Съвета Русия-НАТО на ниво посланици. Северноатлантическия алианс след две години мълчание реши, че диалогът е по-добър вариант от липсата на такъв, и прояви инициатива, което вече е победа за руската страна, написа изданието  The Independent.

 

 

b021121ci 20th November 2002 NATO Summit Meeting in Prague, Czech Republic North Atlantic Council Meeting at the level of Heads of State and Government. North Atlantic Council Meeting with Invitees at the level of Heads of State and Government. - General View

 

При това руският външен министър Сергей Лавров достъчно ясно даде да се разбере, че на заседанието руската страна няма да отстъпва на НАТО, а  ще отстоява интересите си.

» Темата на деня и дневния ред отразяват не само това, което е нужно на натовци, но и това, което интересува Русия»-, отбеляза Лавров.

В прес-релийза на НАТО се посочва, че на обсъждане ще подлежат няколко остри въпроса: » кризата в Украйна и около нея», включително необходимостта от спазването на минските споразумения. Тази тема именно се превърна и в един от поводите за замразяване на отношенията от наша страна. » Също така, ще се разглежда ситуацията по сигурността в Афганистан, включително регионалните терористични заплахи»- се казва в съобщението.

 

 

На преговорите Москва ще бъде представена от руския предствател при НАТО Александър Грушко, който по-рано заяви, че без разрешаването на стратегческите противоречия пълноценен диалог едва ли би се получил.

« Не очаквам от това заседание особени пробиви. Но ние, естествено, разчитаме на сериозен разговор, включително, по темата за първопричините на кризата не само в отношенията Русия-НАТО, но и причините, довели до влошаване на регионалната и европейската сигурност. След приключване на заседанието ще анализираме резултатите и ще решим, струва ли да се свиква отново Съвета».

» Ние отбелязваме за себе си, че никакво връщане към работа с НАТО не може да става и въпрос, докато алиансът не преразгледа политиката на сдържане към Русия и не престане с раздуването на мита за военна заплаха от страна на Русия «- отбеляза Грушко

40

 

 

Военния политолог, доцент в катедрата по политология и социология на Руския икономически университет Александър Перенджев отбелязва важността на мероприятието от гледна точка на поддържането на политически диалог и обмяна на мнения.

 

» Натрупани са много остри въпроси, които имат необходимост от изговаряне и обсъждане, без да предявяването на претенции един към друг», — коментира политологът.

 

Имайки предвид това, че НАТО тръгва по пътя на сътрудничество с Русия и планира разглеждането на мерки за взаимен контро, а също и предотвратяването на опасна военна дейност, експертът не изключва, че на срещата ще бъде обсъден и инцидентът с американския есминец » Доналд Кук» в Балтийски Море. По-рано Пентагонът беше заявил, руските фронтови бомбардировачи Су-24 » много близо» са прелетели около американския кораб. Руското военно министерство отговори, че полетът е » напълно стандартен за многогодишната история на взаимодействие на руския и американския флот»

 

» Разбира се, положителния момент, е в това, че преди всичко започва да се възобновява дипломатическия диалог. Необходимо е да се решават остри въпроси, натрупани в отношенията между страните. И разбира се, че тези въпроси, изискват обсъждане, и трябва да водим диалог едни с други, а не както се случва в последно време, посредством информационното, публично пространство. Защото това, в действителност не помага за взаиморазбирателство, а само изостря обстановката.
Ето защ, възобновяването на този институт на Съвета Русия- НАТО, като институт на диалога- е много важно. Бих искал веднага да кажа, че разбира сеще бъдат обсъдени конфликтните въпроси и не само. Ще има разговор и за събитията в Балтийско море. И тук ще се обсъждат не толкова исказванията и претенциите на едни към други, а също и все пак пътищата за световна информация с цел, недопускане на тези остри въпроси. Напрмиер, смятам, че  руската страна ще каже: ако вие влизате в морето, то дайте разяснения, за да не възприемаме това влизане, като заплаха за нашите граници. Ако няма такава информация ние ще реагираме, както и трябва да се реагира при защита на националните ни интереси. 

 

В такава посока ще се разгледа темата за Балтийско море, смята военния  политолог.

Военния политолог отбелязва още, че Москва е готова към широк кръг въпроси- сирийския конфликт, в който НАТО и Русия имат разминавания на вижданията. Към днешна дата Северноатлантическия алианс признава не всички терористчни организации действащи в Арбската Република. Сериозно обсъждане изисква и ситуацията в Афганистан. В страната е нараснала заплахата от страна на бойците от ислямското движение » Талибан», и афганистан днес фактически деградира и трябва да се разбере, как да се действа занапред.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;