conomic-news-out-of-chinaКитай изпита най-новата си междуконтинентална балистична ракета (МБР) «Дунфен-41» (DF-41), съобщи Washington Free Beacon, позовавайки се на източник от Пентагона.

 

Според спецслужбите на САЩ, най-новата китайска ракета може да поеме от шест до десет бойни глави на разстояние над 10 хиляди километра. Това е достатъчно, за да достигне ракетата всяко ъгълче в САЩ за 30 минути.

 

Изпитанието съвпадна с визитата на високопоставен китайски генерал в един от спорните острови в Южно-Китайско море.

 

Пускът на ракетата бе фиксиран от американските системи за спътниково следене. Източникът не е уточнил, откъде този път е бил произведен пускът. Предишните изпитания, проведени на 5 декември 2015 година, бяха проведени от китайските военни от транспортно-пусков контейнер, разположен върху железопътна платформа.

 

За първи път информация за разработваната от Китай нова балистична ракета от трето поколение се появи през юли 2014 година, когато САЩ публикуваха «Доклад за тенденциите в развитието на въоръжените сили и сферите на сигурност». В него се казва, че КНР подобрява нивото на въоръжението си и засилва военната подготовка, което представлява заплаха за Вашингтон

Тагове: ; ; ; ;