Историческото събитие — Всеправославният събор на 300 милиона православни, което трябваше да се проведе в Истанбул, бе прехвърлено на гръцкия остров Крит, съобщи турското издание Hürriyet Daily News.

 

Това е дело на Константинополския партриарх Вартоломей по молба на Руската православна църква.. Случващото се е в резултат на влошените отношения между Турция и Русия.

 

Съборът ще се състои във втората половин на юни.

 

Вселенски събор е провеждан през 787 година, а през 1054 година се случва разкола между западното и източното християнство.

 

На вселенския събор ще има наблюдатели от други западни и източни църкви.

 

По време на конференция в Истанбул през 2014 година е решено вселенският събор да бъде проведен в истанбулския храм «Света Ирина» — сградата, построена срещу храма света София през IV век, припомня изданието.

 

Но през декември 2015 година патриарх Кирил съобщил на събратята си от Турция, че Руската православна църква не счита за уместно да провежда събора в Истанбул заради напрежението между Москва и Анкара.

 

Турският вестник отбелязва: общоизвестно е, че основаната през XVI век Руска православна църква съперничи с гръцкото православие заради завземането на Константинопол от турците през 1453 година и неговото преименуване на Истанбул.

 

Патриарх Вартоломей заяви, че задачите са религиозни, а не политически, а съборът е пренесен в Крит, за да не се отменя напълно. Той подчерта, че това ще бъде историческа среща, на която за първи път ще бъде направено изявление към света от името на православната вяра.

 

Константинополската патраршия уточнява, че на събора ще се обсъждат шест теми: проблемите в християнската диаспора, проблемите при автономните църкви, въпросите за поста в православието, темата за семейството и брака, темата за отношението между неправославните християни и позицията на Православната църква по проблемите на съвременността — от обкръжаващата среда до технологиите, от правата на човека до индивидуализма и «съвременните грехове».

 

Патриарх Вартоломей заяви също,че е помолил за среща турския президент Реджеп Ердоган, за да му обясни ситуацията, а също да обсъди проблемите «около гръцкото малцинство в Турция», — пише изданието.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;