Банката за развитие към Съвета на Европа отпуска заем в размер на 150 евро на българското правителство, предназначен за саниране на сградите.

 

Българският парламент одобри заема, той е част от предвидените в бюджета до 1 милиард лева.

 

Коалиция «БСП-Лява България» е против изтеглянето на заема.

 

Драгомир Стойнев от лявата коалиция заяви по този повод:

 

«Да гласуваме един заем от приблизително 1 милиард лева. Това няма нищо общо с тези 8 милиарда, които бяха преди това. При положение, че има 3 милиарда излишък, защо се тегли този заем. Тук за топлоизолация ние трябва да дадем държавна гаранция. Разбира се, че сме за енергийна ефективност, но вие казвате на хората, че е безплатно, а ние още тогава заявявахме, че не е безплатно….»

 

«Санирането не се прави качествено», допълни Стойнев.

 

Александър Ненков от ГЕРБ от своя страна квалифицира отрицателната реакция на лявата коалиция като «популизъм». Ненков отхвърли като невярно становището на лявата коалиция, че  фирми, близки на управляващата партия се облагодетелствали от санирането:

 

«Безплатно няма. Работата на управляващите е да разпределят публичния ресурс. Единият вариант е да ги разпределим в безсмислени проекти като АЕЦ «Белене», като «Цанков камък «. Другият вариант е да отидат у тези хора. Този 1 милиард, който в момента се разходва. Той е гласуван в бюджета за 2016 година».

 

Споразумението е ратифицирано и е с 3 години гратисен период. Парите трябва да се усвоят до 30 юни 2017 година.

 

Заемът се отпуска на траншове,  първият не може да е повече от 30 на сто от общата сума или 45 000 000 евро.

Тагове: ; ; ; ; ;