Жителите на Крим не могат да получат визи за ЕС през европейските дипломатически учреждения нито в Русия, нито в Украйна. Отказът за визи в ЕС е нарушение на правото на жителите на полуострова на свободата на придвижване, каза директорът на консулския департамент към МВнР на Русия Евгений Иванов.

 

«За съжаление, съвсем не винаги декларациите на чиновниците от Брюксел за основните права и свободи на човека съвпадат с реалните им действия. Въведените от ЕС по отношение на жителите на Крим мерки, ограничаващи им правото на свободно придвижване, носят еднозначно дискриминационен характер.

 

Действията на ЕС са недопустимо нарушение на международното право по отношение на личната свобода на кримчани», — каза Иванов в интервю за вестник «Коммерсант», текстът е публикуван на сайта на изданието.

 

«Консулските учреждения на страните от ЕС на територията на Русия отказват на кримчани визи, пренасочвайки ги към своите киевски представителства. Дори при опит да получат визи на територията на Украйна, те им биват отказвани, мотивирайки се с това, че техните руски паспорти са били получени незаконно. 

 

Русия нееднократно е обръщала внимание на европейските си партньори, че подобен подход е грубо нарушение на правото на свобода на придвижването — един от стълбовете на самия ЕС», — заявява Иванов.

 

Тагове: ; ; ; ; ;