В столицата на Македония се проведе митинг на опозицията, който се превърна в най-многочисления за последните дни. На улиците излязоха над 10 000 души, с искания за отмяна на амнистията обявена от президента на страната Георге Иванов отнасяща се за 56 политици, като настояват за пренасяне на предсрочните парламентарни избори обявени за 5 юни.

Аналогични  многохилядни протести се проведоха в още няколко града на Македония- Струмица, Штип, Битола, Куманово, Велес. 

 

 

 

26

 

 

 

Скопие, 18 април. Многохилядната акция на опозицията в центъра на македонската столица в Скопие вчера приключи късно вечерта. Група младежи останаха цялата нощ пред сградата на правителството, съобщиха от мястото на събитието.

 

 

 

Война с паметниците по македонски

Шествието на македонската опозиция в центъра на Скопие се превърна в най-многобройната за последните дни. Вече по традиция опозиционерите се събраха пред офиса на Специалната прокуратура, разследваща делата на политическият елит в Македония. Събралите се пред сградата взаимно се подкрепяха със свирене със съдийски свирки. Шествието продължи до площад Република, където е разположена сградата на парламента.

 

 

2

 

Самата сграда на парламента, както и всички останали официални учреждения в Скопие се намираха под засилена полицейска охрана, и дори полицейски хеликоптер.

Въпреки всички мерки за сигурност протеста се състоя. След Парламента протестиращите продължиха към белоснежната Триуфална арка издигната през 2012 на изхода на площад Република. По време на предишното протестно шествие на 16 април, протестиращите замяраха арката с топки пейтбол и изписаха антиправителствени лозунги.

 

22

 

 

 

 

Една от причините се крие в недоволството на опозиционните сили от приетата правителствена програма » Скопие 2014″, която предполага издигането на многочислени паметници в града- а самата програма се смята за твърде скъпа, нееефективна, а паметниците безвкусни.

 

 

 

 

Този път арката отново не беше пожалена и протестиращите отново я замеряха с топчета боя. След арката процесията продължи към площад Македония, където е разположен огромен паметник на Александър Македонски, обкръжен с фигури на древни гърци и фонтан. Опозиционерите изрисуваха статуята с боя и закачиха лозунг » Аз не се борих за такава свобода», показвайки, че историческия деятел не би бил съгласен със сегашната македонска власт.

 

 

 

27

 

 

 

12

 

 

От площад Македония, многохилядната тълпа целенасочено продължи към сградата на министерството на културата и охрана на историческите паметници, което се смята отговорно за програмата » Скопие 2014″. Сградата замяраха с камъни и топчета боя, няколко прозорци бяха счупени.

Пред сградата се появиха кордони полиция, които отблъснаха демонстрантите. Шествието стигна до булевард Илинден- традиционно място за протести в самия център на Скопие, пред сградата на правителството, където многохилядната тълпа около 2 часа скандира » Нема правда, няма мир»

 

 

 

20

 

 

Скандиранията » Нема правда-нема мир» ( се има предвид отказа на властите да разследват корупционните дела на политиците.

Асфалтът пред сградата на правителството  беше покрит с графити и послания: » Свобода», » Протест», «VMRO Nevermore» .

 

18

 

 

Някой от протестиращите останаха цялата нощ, обещавайки, че няма да спрат протестите, докато не постигнат целите.

 

» Не искаме да си ходим, докато не постигнем целите си, А нашата цел е една- оставката на президента Георге Иванов и демонтаж на несправедливата система»

 

Ще продължаваме да следим обстановката в Македония.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;