Из изявлението на президента на България Росен Плевнелиев по време на откриването на ежегодния форум Webit.Festival за технологии, иновации и инвестиции.

 

«Основният въпрос за всички нас е — могат ли правителствата да се справят с перспективата за нисък растеж и дългосрочна нестабилност . Според мен могат. България е фактор на стабилност на Балканите, България създаде и първата иновационна екосистема в областта на информационните и комуникационните технологии и първия високотехнологичен парк.

 

Ние реформираме своята образователна система днес и приоритизираме инженерните специалности и програмирането. Аутсорсинг индустрията създаде за пет години 35 000 работни места. Перспективата е да ги удвоим до 2020 година.

 

Лидерите на новата икономика са днес тук. София за пореден път доказа, че е прекрасно място за правене на бизнес и предприемачество. 1 300 стартиращи компании днес и утре от на 40 държави ще се състезават в този фестивал.

 

Днес си даваме сметка, че София е не само център на активна и много добре развиваща се иновационна екосистема, днес България е председател на процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа.

 

Каквото днес кажем и идеите, които дебатираме, пътят, който насочим напред, то е определящо не само за милион и половина софиянци, 7 и половина милиона българи, а 150 милиона жители на Балканите.

 

България днес води на Балканите. Ние определяме дневния ред, приоритетите на 47 държави членки от цяла Европа — 800 милиона жители. И София е в центъра на това. И да, ние сме амбициозни и имаме план. Резултатите започват да се виждат».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;