Холандските власти се опасяват, че в случай на положителен изход от гласуването, ако правителството откаже да вземе под внимание решението на националната асамблея това може да доведе до сериозна политическа криза в кралството.

 

 

 

Demonstrators call for people to vote no in the EU referendum during a protest at Dam Square in Amsterdam, the Netherlands April 3, 2016. REUTERS/Cris Toala Olivares

БРЮКСЕЛ, 19 април. Гласуването по въпроса за отмяна на ратификацията на споразумението за асоциация между ЕС и Украйна ще се състои във вторник в холандския парламент по резултатите от проведения на 6 април консултативен референдум.

 

Съгласно официалните резултати на плебисцита срещу асоциацията с Украйна са гласували 61 % , само 38, 21% — за.

Гласуването в парламента е по инициатива на холандската опозиция, която е представена с 74 от 150 места в асамблеята, останалите са на управляващата коалиция.

 

В случай, че по-голямата част на депутатите гласува за отмяна на ратификацията на споразумението за асоциация с Украйна, правителството така или иначе ще трябва да реагира. Ако правителството откаже да се съобрази с решениет на националната асамблея, според мненията на наблюдатели, това ще доведе до сериозна политическа криза.

Премиерът на Холандия Марк Рюте, от своя страна, заяви по-рано, че властите смятат за необходимо провеждането на преговори с европейските партньори за внасяне на възможни изменения в договора. По думите на холандския премиер, самият процес може да отнеме няколко месеца, но решението трябва да се очаква не по-рано от края на юни- след референдума за членството на Великобритания в Евросъюза и насрочената след него европейска среща на върха.

Споразумението за асоциация на ЕС и Украйна влезе в сила на 1 януари 2016. Холандия е страната, която не е ратифицирала договора от 394 страници, а след проведения референдум на 6 април 2016, резултатите ясно показаха, че холандците са против.

 

 

 

 

 

Българска редакция  News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;