БЕРЛИН, 19 април. Немския вестник Tageszeitung планира да пусне на Международния ден за свободата на пресата /World Press Freedom Day, който се отбелязва всяка година 3 май, специален брой, посветен на ситуацията в Турция и средствата за масова информация. Текстовете ще бъдат напечатани на немски и турски.

 

 

 

69

 

 

 

» По време на дискусията около скандала с телевизионния водещ Ян Бамерман, можеше да възникне лъжливо усещане, че под заплаха се намира свободата на печата, не само в Турция, но и в Германия»,- заяви главния редактор на вестника Георг Левиш.

 

По негови думи, на 3 май журналистите на немското издание искат да покажат солидарността си към своите турски колеги журналисти.

 

Ян Бамерман прочете стихотворение с оскърбления към президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган на 31 март 2016 година в ефира на едно от сатиристическите предавания, което се излъчва по телевизия  ЦДФ.

На 11 април представител на правителството на Германия Щефан Зайберт съобщи, че външно министерство на Германия е получило вербална нота от страна на Турция, в която се съдържал призив да се вземат мерки по отношение на журналиста.

 

На 15 април канцлерът на германия Ангела Меркел, заяви, че правителството е взело решение да удовлетвори молбата на Турция и няма да препятства преследването на сатирика. По-късно стана известно, че гласовете в правителството са се разделили по равно, против са гласували социал-демократите, но позицията на канцлера е била решаваща.

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;