На 9 май Движение „Безсмъртният полк“ ще почете паметта на жертвите и участниците в българската антифашистка съпротива и във Втората световна война.

В Безсмъртният полк са поканени да се включат наследниците на Героите, участвали в българската антифашистка и антихитлеристка епопея от 1923-та до 1945-та година.

В момента продължава записването на участници в различни български градове, като заявки за организирането на Безсмъртния полк са постъпили от София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Сандански, Карнобат, Лом и др.

 

Безсмъртният полк приема за своя основна задача запазването във всяко семейство на личната памет за поколението, участвало в Антифашистката съпротива и Втората световна война.

 

Участието в Безсмъртния полк означава, че всеки българин, който помни и почита свой роднина – ветеран от Българската армия, партизанин, нелегален, боец от Съпротивата, политически концлагерист и затворник, участвал в Антифашистката съпротива и във Втората световна война, на 9-ти май всяка година ще излиза на улиците на своя град с техните фотографии, за да вземе участие в Парада на Безсмъртния полк. Участието в Безсмъртния полк е доброволно.

Безсмъртният полк е неполитическа, нетърговска, неформална, недържавна Гражданска инициатива. В редовете на Безсмъртния полк може да встъпи всеки гражданин, независимо от своята вяра, националност, етнос, политически или други възгледи. Безсмъртният полк обединява хората. Всичко друго е неприемливо за нас.

 

Безсмъртният полк изключва използването на символика, различна от онази, която има отношение към Антифашистката съпротива и участието на Българската армия във Втората световна война.

Акцията е проведена за пръв път през 2012 год. в руския град Томск. На следващата 2013 акцията Безсмъртен полк се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в 7 държави по света. През 2015 Безсмъртният полк марширува в 15 държави.

 

От 2016 година България също се присъединява в инициативата.

Безсмъртният полк в Русия, Безсмъртният полк в България, Безсмъртният полк в Европа и света са част от една и съща кауза – ние сме заедно и работим в тясно сътрудничество, защото Безсмъртният полк е един в целия свят.

 

Безсмъртният полк не може да се идентифицира с никой човек – политик, общественик, държавен или общински служител или избраник.

Безсмъртният полк са хилядите загинали и техните потомци.

За контакти с координаторите на Движение „Безсмъртният полк“:

Павел Иванов

+359 888 26 99 86
bezsmartniatpolk@gmail.com

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;