Пилотите на два руски самолета Су-24, които извършиха полет над кораба на ВМС на САЩ «Доналд Кук», демонстрираха високи професионални навици при провеждането на тези крайно опасни маневри, пише китайското издание Global Times.

 

Както е отбелязано в статията, американските военни имали намерение да провокират Русия в Балтийско море, но вместо това били унизени от своите руски колеги.

 

«САЩ вероятно са разярени», — отбелязва изданието.

 

В някаква степен бойните маневри на самолетите, прелетели над американския есминец, — това е «въплъщение на Путин», който нееднократно в продължение на много години изкусно хвърля призив към Вашингтон.

«Неговата реакция срещу високомерния натиск на САЩ помогна да се постигне асиметричен стратегически баланс между Русия и САЩ», — отбелязва изданието.

 

В четвъртък Путин проведе ежегодната си пряка линия. Руснаците изпратиха на президента си над 3 милиона въпроси, които касаеха потребителските цени, жилищата, корупцията, транспорта.

 

Руската икономика и животът на хората — това за Путин е «по-застрашаващо изпитание».

 

«Докато някои твърдят, че икономическите проблеми могат да ударят по репутацията на Путин и да поставят под заплаха политическата стабилност на Русия, други вярват, че Москва е достатъчно силна и не може да се прекърши, че ще мине и през тези лишения», — пише изданието.

 

Военната мощ, която отдавна е символ на руската сила, сега играе по-важна роля.

 

«Трудно е напълно да се разберат Русия и Путин. Русия — това е тайна както за Изтока, така и за Запада.

 

Нейната реална сила е съвсем друга — не е тази, която ни се струва. Интересен остава въпросът: Путин ли придава настоящия облик на Русия или обратното», — завършва Global Times.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;