В новия американски изтребител-бомбардировач от пето поколение F-35 откриха още няколко сериозни проблема — но тази път в «мозъка» на самолета, съобщава The Fiscal Times.

 

Под «мозък» изданието разбира Автономната логистична информационна система (ALIS) — програмното обезпечение на стойност 16.7 милиарда долара.

 

«Това програмно обезпечение в действителност е мозъкът, благодарение на който този военен самолет от пето поколение може да работи, — пише изданието. — То проследява цялата информация: от времето, в което самолетът ще се намира във въздуха, до необходимостта от настройка на двигателя».

 

Според доклада на Сметната палата на САЩ, системата има два сериозни проблема. Една от тях се заключава в това, че системата вероятно въобще няма да може да бъде използвана.

 

Работата е в това, че ALIS се нуждае от постоянна връзка със сървъра и е зависима от инфраструктура, която обезпечава нейното постоянно захранване. Имайки предвид това, че новата версия на системата, въведена през 2015 година, не е преминала през тестове за пригодност, американското министерство се съмнява, че тези условия ще бъдат изпълнени.

 

Вторият проблем, посочен в отчета, е свързан с липсата на «резервна инфраструктура». Всички данни, които обработва ALIS, постъпват първоначално в «централния пункт за прием», а после — в главното устройство на управлението. Не е предвидена никаква резервна система, пише изданието.

 

«Ако нещо излезе от строя, целият флот излиза от строя», — се казва в отчета.

 

Сметната палата на САЩ призовава Пентагона да разработи «цялостен план», с помощта на който многобройните проблеми на F-35 да могат да се решат преди мащабното производство на новия изтребител-бомбардировач да започне в началото на 2020 година.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;