САЩ не могат да поставят Путин в международна изолация, твърди политологът Стивън Коен, защото за разлика от Вашингтон, за Русия светът не се изчерпва с Европа и Америка. Затова всички държави от Латинска Америка се стремят към сключване на договори с Русия, затова Русия участва в БРИКС. Както отбелязва Коен в интевю за CNN, въпреки американското разбиране, Путин много е загрижен за репутацията на Русия в света.

 

Ще цитирам:

 

„Вероятно ще минат месеци или дори години, но безрезсъдството на Путин все някого ще се обърне срещу него. Това най-накрая ще се случи. Катастрофата на М17 може би ще се превърне в началото на неговото падение“. Така пише Businessweek. А вашата статия в  The Nation се нарича „Американските ястреби“ премълчават зверствата в Киев“.

 

Въпросът ми е такъв: целият свят ли е срещу Русия и Путин или не смятате, че това някога ще се случи?

 

Стивън Коен, професор в Ню-Йорския университет: Има два проблема. Ще повтаря това, което казах по-рано. В Украйна има война между правителството, което ние подкрепяме и градовете на изток, за която война в САЩ не се говори. Това е втората половина на уравнението.

 

– Какво имате предвид? Бихте ли повторили?

 

 

Стивън Коен: Правителството в Киев, което САЩ подкрепят, дойде на власт незаконно, след сваляне на действащия президент, както си спомняте, през февруари. САЩ подкрепят този процес. Сега това правителство бомбардира градовете в Източна Украйна, в които живее главно рускоговорящо население. Те се надяват да ги защити Путин. Именно на този фон се случи катастрофата със сваления самолет.

 

 

Но дайте да засегнем още една тема. Стоим си ние тук и си разговаряме за международната изолация на Путин. Т.е. за политиката на Обама по отношение на Путин. Попитали нашия президент; „Какво ще правите с Путин?“ Той отговорил: „Ще го поставим в международна изолация“. Както виждате, работата е отлично извършена – Путин току-що посети Латинска Америка. Участва в среща на т.нар. БРИКС.

 

 

Там ставаше дума за интересите на 400 милиарда човека. Всички държави от Латинска Америка се бяха построили една след друга, за да подпишат договори с Русия. Това беше преди катастрофата със самолета…
Когато ние в САЩ говорим за международната общност, имаме предвид САЩ и съюзниците на НАТО, но не включваме в понятието международна общност Китай, Индия, много държави от Близкия Изток, Латинска Америка.

 

Ако ще си говорим за международен фактор, то Путин изключително се вълнува от световното обществено мнение. Той е европеец, свободно говори немски, има прекрасни отношения с канцлера на Германия. Съвсем не му е все едно това, което се случва. Просто той не гледа на света така, както ние в САЩ. За него светът не е само САЩ и Западна Европа.

 

Оригинал от CNN  International.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;