Министърът на културата и туризма на Турция Махир Унал заяви, че страната му води борба с контрабандата на културни ценности от Сирия.

 

По-рано постоянният представител на Русия към ООН Виталий Чуркин в писмо до председателя на Съвета за сигурност към ООН съобщи, че ИД в Сирия и Ирак контролира около 100 хиляди обекти на културата от световно значение, печалбата на ислямистите от нелегалната търговия с археологически ценности се оценява на 150-200 милиона долара за година. Изнасянето на антиквариати от Сирия и Ирак се извършва главно през територията на Турция.

 

«Правителството пусна предупреждение към органите на сигурността на границата и в пограничните градове, за да може Турция да не бъде транзитна държава за пренасянето от Сирия на културни ценности».

 

«Правоохранителните органи проявяват в тази връзка нужната бдителност. В контакт сме със чуждестранните колеги, които се занимават с борбата с контрабандата на културни ценности»,- се казва в писменото изявление на Унал.

 

Той отбеляза още, че Министерството на културата на Турция е превело на турски език създаденият от Международния съвет на музеите «червен» списък на културни ценности в Сирия, които вече са разграбени или се намират под заплаха от разграбване. Списъкът е изпратен в музеите, колекционерите, правоохранителите…

 

«Предупредихме музеите, аукционните домове, колекционерите и търговците на актикварни стоки да не купуват артефакти без юридически документи, разрешаващи продажбата им», — се казва в изявлението на министъра.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;