Няма такава държава, в това число Русия и Китай, която да отхвърли хегемонията на САЩ, твърди Брайън Уолш. Но вътрешните проблеми – растящото неравенство в доходите и безизходната външна политика, могат да променят ситуацията в бъдеще, предупреждава авторът на статията, публикувана в списание Time.

 

Журналистът от Time Брайън Уолш в началото на статията предлага кратка историческа ретроспекция: в края на Втората световна война превъзходството на САЩ, според него, било постоянно заплашвано. През 50-те години СССР бил готов да погребе САЩ, през 80-те години японците имали намерение “да преформатират” мързеливите американци.

 

Днес най-голямата опасност е Китай. Според допитването Pew (2015), в което участват жители от 39 държави, болшинството хора (половината, от които американци) смятат Китай за водеща държава в света.

 

С това не е съгласен авторът на книгата «Is the American Century Over?», авторът на термина “мека сила” и геополитическият експерт Джозеф Най. Той твърди, че американското геополитическо превъзходство все още може да просъществува известно време. Според него, основната заплаха не са Китай, Индия или Русия, а самата Америка.

 

Брайън Уолш припомня, че САЩ не само хвърлят четири пъти повече за отбрана, отколкото Китай. Американските войници са разположени на всички заселени континенти. След края на Втората световна война в продължение на половин век американската военна мощ беше контролирана от СССР, но сега нещата са други.

 

Най-важната причина, поради която САЩ продължават да доминират в света, е отсъствието на съперник, твърди Джозеф Най. Според него, ЕС е твърде разединен, Япония е твърде стара, Русия – корумпирана, Индия – бедна, Бразилия – непроизводителна.

 

По отношение на Китай Най допуска, че, ако страната продължи да се развива, тя ще заеме по-високо място в международната арена. Впрочем, твърди експертът, има един важен фактор, който може да попречи на развитието на Китай – държавата, която за разлика от САЩ, е затворена за емигранти. Ако политическата задънена улица, в която влезе Вашингтон, стане постоянно явление, а неравенството в доходите продължи да се увеличава, това може да се превърне в заплаха за американското превъзходство.

 

“Америка съвсем не е безупречна: нахлуването в Ирак и неотстъпчивостта по отношение на промените в климата се смятат за две главни грешки. Но е трудно да си представим, че светът би бил по-добър, ако с делата си сложим чертата на путинска Русия или Китай”, – прави извода си Брайън Уолш.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;