Най-новият руски танк «Армата» ще стане безпилотен, съобщи в интервю за РИА Новости генералният директор на корпорация «Уралвагонзавод» (УВЗ) Олег Сиенко.

 

«Безпилотната Армата» — това е машината на бъдещето, не се съмняваме в това. Уверени сме както ние, така и военните», — каза Сиенко.

 

Ръководителят на корпорацията припомни, че УВЗ вече има опит в създаването на роботизирана пожарна на базата на танка Т-72.

 

«Затова в случай, че получим поръчка, ще внедрим танка бързо. Дори тези машини, които минаваха по Червения площад, могат да бъдат направени да са безпилотни, т.е. роботи», — отбеляза генералният директор на УВЗ.

 

Ръководителят на завода уточни, че на базата на «Армата» ще бъде създадени бойна машина «Терминатор-3», чийто предшественици — «Терминатор-1» и «Терминатор-2» са аналози на танка Т-72 и са само за експорт.

 

Концепцията за създаването на машини на базата на платформата «Армата» се състои от 28 единици перспективни видове въоръжение.

 

Унификацията на елементите позволява да се повиши скоростта на ремонта и за се заменят възли и агрегати.

 

Сиенко отбеляза също, че серийното производство на най-новия танк може да започне още тази година. В момента на вътрешния полигон на УВЗ се извършват изпитания на «Армата» с двигател 1350 конски сили, в най-близко време ще започнат стрелбите.

 

Танкът от ново поколение Т-14 с платформа «Армата» за първи път бе показана на Червения площад по време на парада, посветен на 70-та годишнина от края на Втората световна война и победата над фашизма. Главната отличителна черта на бойната машина е необитаемата горна част и бронираната капсула за екипажа. Подобна схема повишава шансовете на танкистите да останат живи дори при удар върху бойната машина.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;